Hastalıklar
Güvercinlerde Parazit Hastalıkları
Güvercin bakımı hassas bir o kadar da keyifli bir hobidir. Güvercinin yuva ve yem hijyeninin önemli olduğu kadar, güvercin bakımında, sahip olunan güvercinlerin genel sağlık durumlarında da oldukça dikkatli olmak gereklidir. Güvercinler genel olarak hassas kuş türlerinden olduğu için, herhangi bir hastalık kaptıklarında, hasta hallerini hemen belli etmektedirler. Bu nedenle, güvercin sahiplerinin güvercinlerini iyi gözlemlemeleri gerekmektedir.
Bu yazımızda güvercinlerin parazitsel hastalıklarından olan coccidiosis, roundworms, hairworms, stomach Wall worms , tapeworms ve flatworms hastalıklarını detaylı olarak açıklayacağız. Güvercinlerin virüs ve bakterikaynaklı hastalıklarına da yine sitemizden ulaşabilirsiniz.
Roundworms:
Doğru teşhis ve tedavi edilmediğinde güvercinin ölümü ile bile sonlanabilecek olan bu hastalığın sebebi, yuvarlak solucanlar ailesinden iki türdür. Roundworms hastalığı genellikle genç ve yavruluktan henüz çıkmış olan güvercinlerde görülmektedir. Ani ve aşırı kilo kaybı, stres hali, tüy dökme ve yolma, ishal, huzursuzluk ve belirgin perfrmans kaybı belirtileri ile roundworms hastalığı güvercinlerde varlığını gösterir.
Coccidiosis:
Coccidia adındaki mikroskobik bir bağırsak parazitinin neden olduğu coccidiosis hastalığı güvercinlerde çevresine karşı duyarsızlaşma ile kendini belli etmektedir. Hastalığın ilerleyen safhalarında hasta güvercinde, aşırı sulu ishal, uyuşukluk ve aşırı kilo kaybı gözlenir.
Hairworms:
Güvercinlerde hairworms hastalığına kıl kurtları sebebiyet vermektedir. Bu hastalık, güvercindeki parazit sayısına göre bağırsak delinmesine kadar ilerleyip, güvercinin ölümüne bile sebep olabilmektedir. Aşırı, ani kilo kaybı, güçten düşme, tüy yolma, stres, huzursuzluk ve uçmaya karşı hevessizlik ile kendisini belli eden hairworms hastalığının ağır yaşandığı durumlarda, bağırsak iltihabı ve kanamaları da görülebilir. Eğer ki güvercin hairworms hastalığını ağır şekilde geçiriyorsa, ishali kanamalı şekilde gözlenir.
Stomach Wall Worms:
Bu hastalığa güvercinlerde mide duvarı kurtları sebep olmaktadır. Bu parazitler güvercinin bulunduğu bölgesine ciddi hasarlar verir. Aşırı ve ani zayıflama, halsizlik, uçmaya karşı hevessizlik, parazit kaynaklı stomach wall worms hastalığının gözle görülen belirtileridir.
Tapeworms:
Tapeworms hastalığı güvercinlerin bağırsaklarında bulunan şerit adı verilen iki parazit türünden kaynaklanmaktadır. Aşırı ve ani zayıflama, iştah kaybı, çevreye karşı duyarsızlık, stres hali, huzursuzluk, bu hastalığın gözle görülen belirtileridir. Genç ve yavruluktan henüz çıkmış güvercinler için oldukça tehlikeli olan tapeworms hastalığı, yavru güvercinlerin ölümüne sebep olmaktadır. Bu hastalığı ağır bir şekilde geçiren güvercinlerin ishal durumları kanamalı bir şekilde meydana gelmektedir.
Flatworms:
Flatworms hastalığına yassı solucanlar grubundan bir tür sebep olmakta ve güvercinlerin kör bağırsaklarında parazit olarak yaşam bulmaktadır. Aşırı ve ani kilo kaybı, aşırı sulu ishal, güçten düşme, uçmaya karşı hevessizlik parazit kaynaklı flatworms hastalığının gözle görülen belirtilerindendir. Hastalığın ilerleyen safhalarında hasta güvercinde bağırsak iltihabı meydana gelebilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder